Syfte: Syftet är att undersöka om det finns levande organismer i hö/halm. Organismer = levande varelser.
Matriel: Hö, dammvatten, akvarievatten, mikroskåp, bägare, pipett, objektglas och täckglas.
Utförande: Vi satte ner en hö/halm tuss i vatten från dammen på skolan och från ett akvarium. Det fick stå en vecka. Efter den veckan undersökte vi vattnet med blotta ögat och med mikroskåp och kollade vad vi kunde se för något. Vi undersökte sedan med ett mikroskåp.
Resultat vecka ett: Vi såg små organismer på ett väldigt tunnt grässtrå. De simmade ganska fort, de såg även väldigt runda ut och man såg att de hade lite hår på sidorna. Troligen hödjur. Hödjur finns oftast vid hö och halm. Det hör man på namnet. De hade inte varit där länge och de hann inte föröka sig heller.
Resultat vecka två: Nu är det mer urdjur än innan. De var samlade runt en grön ”gegga” där de åt. Det var antagligen bakterier ( geggan ). De var lite nya urdjur den veckan också och den nya såg avlång ut. Den hade också hår på sidorna. Troligen ett toffeldjur. De heter som de gör för de liknar tofflor i formen. Det var nog mer urdjur nu för att de hinner bli mer mat och bakterier som de kan äta. De hinner föröka sig genom att dela sig.
Slutsats: Min slutsats blir att efter en vecka är det inte lika mycket aktivitet som det blev efter andra veckan. Det beror på att urdjuren ( vilket den veckan blir hödjur ) halvsover lite grann. Det fanns inte heller så mycket mat eller bakterier. De har inte heller förökat sig, så då var de mindre för det också. Andra veckan var de fler för då var det mer mat och bakterier. Nu har de också hunnit dela sig. Nu har det även kommit toffeldjur. De var nog lite skygga första veckan men nu hade de kommit fram.
Jättebra skrivit :) Lätt att läsa och förstå
SvaraRaderaBra rapport där du har försökt förklara resultatet så långt du kan! Tydlig struktur och bra bild! :)
SvaraRaderaBra rapport. Man förstod verkligen vad den handlade om. Bra slutsats! :]
SvaraRaderaTack=D
SvaraRadera