Etiketter

tisdag 24 januari 2012

Konvex & konkav


Syfte: Syftet med denna laboration var att se hur det fungerar med reflektion med konkava och konvexa speglar. 
Matriel: Elkub, muffar, kamera, papper, konkav och konvex spegel, böcker, penna, optiklampa ( ljuskällan ), lins, spalthållare och en optik bänk.
Utförande: Vi satt ihop en ställning som behövdes för denna labb. Sedan tog vi några läroböcker och ett vitt papper. Vi staplade böckerna på varann och la sedan det vita pappret på. Vi ställde bokstaplen framför denna ställning. På denna ställning fanns det då en lampa, som lös på olika spalter. De skingrade ljuset. Ljuset träffade antingen en konkav eller en konvex spegel. Så vi kunde se reflektionen från speglarna.
Resultat: När ljuset träffade de olika speglarna reflekterades ljuset åt olika håll beroende om spegeln var konvex eller konkav. Om den var konkav så åkte ljusstrålarna åt mitten. Den konvexa spegeln reflekterade tillbaka ljuset mer framåt, ljusstrålarna korsas innan strålarna reflekteras, bakom spegeln.  Brännpunkten på den konvexa spegeln hamnar bakom spegeln.



Slutsats: De konvexa och de konkava speglarna skickar strålarna åt olika håll, medan en rak spegel med en platt yta antagligen skicka strålarna åt samma håll rakt fram. Ljuset reflekteras olika beroende på om spegeln är konkav, konvex eller rak spegel med en platt yta. De beror även på hur mycket ljus som kommer mot spegeln, om det är många ljusstrålar eller om det är en solid stråle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar