Etiketter

måndag 13 februari 2012

no labb färger


Syfte: Att lära oss om färger i ljus.
Matriel: Prisma, spalthållare, färgfilter, Optikbänk, skärm med 1 spalt, prisma, optiklampa, elkub, muffar, lins + 10, prismabord.
Utförande: Vi byggde ihop ställningen och på själva prismabordet lade vi på prismat. Vi vred på prismat tills vi såg ett spektrum på väggen. Sen tog vi bort linsen och spalthållaren. Vi satte det röda färgfiltret och sedan det blå och satte på lampan.
Resultat: Om man har på lampan och kvar linsen och den lodräta spalten så blev det ett spektrum där rött böjdes minst och violett mest.
Men när vi hade det röda ljusfiltret så såg man bara rött, de blå färgerna som fanns absorberades in i det röda. När vi hade det blåa färgfiltret hände samma sak men tvärtom.
Slutsats: När vi använde linsen och spalten såg man ett spektrum där det röda ljuset böjdes mest. Det berodde på att den hade längre våglängd än de andra färgerna, medan den violetta böjdes minst för den hade minst våglängd. Man såg även att färgen vit är alla färger i ett. För vit är alla färger. Därmed reflekterar vitt tillbaka alla färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar