Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Språket - uppsats


Många säger att språket är en del av sin identitet och jag håller med för att..

Dialekter
 Vi har en dialekt från var vi kommer ifrån. Jag är från Skåne, min dialekt är skånsk. Om man är från Småland, så pratar man småländska. Om jag åker till Gotland, kanske gotlänningarna har svårt att höra vara jag säger, eller så kanske de uppfattar mig som korkad för skånska låter ganska runt. Medan jag kanske har svårt att höra vad dom säger, med tanke på att jag är van vid skånska. Man kanske får ändra sin dialekt lite för att andra ska förstå en bättre. Jag tycker att ens dialekt, eftersom vi från olika delar i Sverige har så olika dialekter, att den berättar var vi kommer ifrån. Då hör folk att jag är skånsk, såvida jag ändrar min dialekt. Men ska man behöver man ändra sin dialekt egentligen? Är det nödvändigt? Kanske i vissa fall. Som då när man är i en annan del av Sverige, det skulle ju då vara bra om man förstod varandra.

Sociolekter
Det är sättet man pratar på. T:ex, om du är med dina kompisar. Så kanske du svär mer, eller säger mer moderna ord eller slang ( som chilla etc. ) medan med din farmor så kanske du använder ett mer vårdat språk. Det kallas för sociolekt. En sociolekt är det språk du använder runt olika personer. På jobbet kanske man med sina arbetskamrater har ett eget språk, eller egna ord. Ord som bara ni förstår inom jobbet, som inte många utanför jobbet skulle förstå. (T:ex: Om man jobbar som chaufför och om någon frågar hur det går med jobbet, kanske chauffören svarar; ”Det rullar!”)

Kroppsspråk 
Kroppsspråket är en viktig del när man pratar eller hälsar. Det kan visa vilket humör du är på. Som när du vinkar till någon, det är ett typiskt exempel på ett kroppsspråk, eller när du ler. Du visar glädje. Men om du har mungiporna neråt så kommer folk uppfatta att du är sur och inte glad. Kroppsspråk är därför viktigt, för om du pratar med någon, och sen frågar kompisen om du vill ses. Om man då säger ja, fast med än sur min, så uppfattas det kanske som sarkasm eller att man inte vill. Det kan ens kompis inte bli så glad över. 

Ofta tänker man inte på när man använder kroppsspråk, man gör det automatiskt. Att le och skratta är inget man tänker på, det händer bara om man då har kul. Eller kanske om man är sur så kanske man stampar hårt i marken och biter sig lätt i läppen, det kanske inte man tänker på heller, men gör det ändå. kroppsspråk är då bra på det sättet, då kan man se vad andra känner, såvida de använder sarkasm ( Sarkasm är då att säga något man inte menar. Att man säger något ‘glatt’ men ler inte. )

Kvinnligt och manligt språk
Pratar kvinnor och män olika? Det kan man nog säga, det kanske inte heller något man tänker på. T:ex; Om en kvinna säger ”Vi borde laga mat.”, till sin man, då menar hon nog att han ska laga maten, eller att han ska skaffa maten. Sen så kanske kvinnor pratar mer ‘försiktigt’ medan män går rakt på sak! En kvinna skulle nog mer gå runt, och komma till saken långsammare för att kanske inte såra någon. Männen bryr sig inte på samma sätt, och säger vad dem ska istället för att gå runt det och smöra om det. Dom är nog inte lika lätt sårade, en kvinna vet nog om att den andra kan bli lätt sårad om man bara säger det, och vill inte riskera något och killarna är inte lika känsliga. Så de har lättare för att komma till saken, medan kvinnor har det svårare för de är mer försiktiga.

Slutsats
Ja, språket är en del av vem man är för att; kommer du från Skåne, kommer folk höra det på din dialekt. Det sättet du beter dig på med dina kompisar och familj, med ditt språk och kroppsspråk, berättar vem du är. Om du är en glad eller sur person, det kommer folk fatta med hjälp av hur du beter dig. Det sättet lär folk känna dig och vem du är. Om alla pratat på samma sätt, hade det inte varit tråkigt då? Men tänk bara, alla använder samma typ av språk, då blir det mycket svårare att avgöra. Låt oss säga att alla gick omkring och såg sura ut, hur ska man veta vem som är glad av sig egentligen? 

Även bara vilket kön man har visar vad man är för person, killar är kanske mer försiktiga runt kvinnor, för dom vet att vi kanske är mer känsliga av oss.  Så man känna säga enkelt att alla typer av språk visar hur man är till person!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar