Etiketter

tisdag 4 mars 2014

Tjajkovsky

Tjajkovsky levde under romantiken, vilket är sent 1700 tal och fram till ungefär till sent 1800 tal. Tjajkovsky levde från 1840 till 1893. Han skrev sagobaletter, operor och symfonier. Man säger att hans musik är personlig, elegant och påtagligt melodilös.  Hans mest populära symfoni är nummer 6 h-moll, Pathétique.  Tjajkovsky framstår även som förnyaren av balett, att han gav balett en ny helhet i dramatik och elegans.
Som ung var hans musikaliska talang var inte uppmuntrad av familjen. De ansåg den att vara hälsosam för honom. Men efter hans mors död försökte han kväva sina sorger genom att skriva kompositioner. Tjajkovsky som äldre blev en lärare och lärde ut hur man gjorde musik.

Han dog ensam. Han hade varit gift en gång med en kvinna. Men Tjajkovsky gillar men och är homosexuell. Hans äktenskap hade ett olyckligt slut. Efter det levde han ensam.

Han skrev, hans väldigt populära sagobalett svansjön. Svansjön är en lång balett som är längre än två timmar. Baletten är fyra akter lång. På sin premiär i Moskva var svanskön inte så populär, den blev inte så populär för än efter Tjajkovsky’s död. Svansjön i kort handlar om en ond trollkar som förvandlar unga flickor till svanar och de blir människor igen under natten. Det är fokuserat mest på en prins och flickan Odette som han förälskar sig i.

Svansjön:

Den inleder lugnt  med vad jag tror är en klarinett. Man hör stråkarna sakta komma in i bakrunden. Sen börjar de spela långsamt, mer och mer stråkar kommer in. Att lyssna på det ger en lugnande känsla. Sen tar stråkarna i lite och ger lite av en spänd känsla, innan de lugnar ner sig igen och det återgår till något mer lugnt.  Men sen börjar de spela mer ‘mystiskt’ samtidigt som man hör ett annat instrument spela korta ljud i bakrunden.  Snart kommer horn instrumenten in. Sen, plötsligt, kommer slagintsrumenten in och allting blir snabbare och man får känslan av att något hände. Nästa lite oroväckande. Trummorna slår snabbt och några hornintrument spelar en lång ton. Sen spelar de mycket kraftfult innan stråkarna kommer in och spelar in, lugnt och sakta. De låter litemörkare. Man hör trummorna svagt i bakrunded. Sen kommer trumpeterna och stråkarna in tillsammans. Stråkarna spelar snabbt en stund sen blir det kraftfult igen. Som om något händer, man känner det på sig. Att lyssna på det är en härlig känsla. Det låter verkligen som sago musik med ett plinger som spelar i bakrunden. Sen kommer träblåsintrumenten in och spelar tillsammans. Lite med stråkarna som kommer in. Det låter väldigt sagolikt. Som om det är en dans som pågåt, sen går den tillbaka till något mer kraftfullt när trumpeter kommer in.

Ungefär så här börjar svansjön.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar